juni 15, 2024

Wonen Bij

Een leuke woon website

4 mogelijke oorzaken van een rioollucht in huis

2 min gelezen
4 mogelijke oorzaken van een rioollucht in huis

Rioollucht in huis – 4 mogelijke oorzaken

Heeft u last van een rioollucht in huis? Dat is natuurlijk bijzonder vervelend. Niet alleen kan een rioollucht uw woongenot behoorlijk aantasten, als u een erg penetrante rioollucht ruikt, is het ook nog mogelijk dat u zelfs gevaarlijke stoffen inademt. Het is daarom verstandig om de oorzaak van de rioollucht zo snel mogelijk te achterhalen en de rioolstank te verhelpen. In dit blog leest u over 4 mogelijke oorzaken van een rioollucht in huis.

Verstopte rioolpijp

Een veel voorkomende oorzaak van een rioollucht in huis is een verstopte rioolpijp. Spoelt uw wc niet goed door? Loopt het water in uw gootsteen niet goed weg? Hoort u een borrelend geluid bij de afvoer van uw gootsteen? Dan is de kans groot dat er een leiding verstopt zit. Giet in dit geval wat baksoda met heet water door het afvoerputje heen. Dit doet vaak al wonderen. Gaat het dan nog niet over? Vraag dan even bij de buren of zij er ook last van hebben. Zo ja, dan zit het probleem hem in de omgeving. Dan kunt u het beste contact met uw gemeente opnemen om de rioolstank te verhelpen.

Lekkage

Een lekkage is ook vaak een boosdoener. Controleer alle belangrijke plekken hierop. Ga niet alleen de meest geijkte plekken na, zoals het toilet, de vaatwasser en de douche. Controleer ook de meterkast, de kruipruimte en de cv-ketel. Het probleem kan namelijk komen van elke plek waar waterleidingen zijn.

Slechte ontluchting

Rioollucht kan ook komen door een slechte ontluchting. Vooral als u de stank merkt nadat het buiten heeft geregend. Dit komt doordat regen de stank als het ware terug de leidingen induwt. Vervolgens wordt de rioollucht via uw afvoerputjes uw woning ingedrukt.

Verzakking

Heeft u, naast een vieze geur, ook last van rioolvliegjes? Dit zijn kleine, grijze insectjes van zo’n 5 millimeter lang met haartjes op de rug. Dan heeft u mogelijk last van een verzakking of een scheur in het riool. Schakel in dat geval direct een rioolservice in en ventileer uw woning goed.

Meer lezen?

Wilt u meer blogs lezen over veilig en verantwoord wonen? Lees dan vooral nog wat meer van onze blogs.